četvrtak, 8. prosinca 2011.

Ministarstvo gospodarstva

Ministarstvo gospodarstva tek je sada, točnije 13. listopada ove godine zatražilo raskid Ugovora o kreditu te naložilo Hrvatskoj poštanskoj banci da započne proces prisilne naplate cjelokupnog iznosa kredita. Zašto?

Pa zato jer su utvrdili da ni Vlajčević, ni Crlenjak a ni Pavić do dana današnjeg nemaju ni konja ni pastuha, a ni kobiljeg mlijeka. Kako bi to shvatili, Ministarstvu gospodarstva trebalo je gotovo tri i pol godine. Naime, projekt je trebao biti realiziran do kolovoza 2009. godine.

Index je nedavno objavio ugovor o dugoročnom kreditu iz kolovoza 2008. godine koji je zaključen između državnog Fonda za razvoj i zapošljavanje te Eko Grad d.o.o. Vukovar kao korisnika kredita, kao i Vilinskih poljana kao sudužnika. Ugovor je vrijedan 14 milijuna kuna, a bio je strogo namjenski za "uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka". Direktor Eko Grada je Antun Crlenjak, prvi čovjek Kamenskog, ali i sporne tvrtke Dalta

Iz financijskih izvještaja za 2009., kao i za 2010. godinu nije bilo razvidno gdje je novac utrošen, a istraživanjem smo utvrdili kako sporna tvrtka nema farmu ni konja ni kobila. Ne samo to. Kao zalog za osiguranje tog kredita naveden je sportsko-rekreacijski centar za jahanje u vlasništvu Vilinskih poljana u vrijednosti od 9 milijuna kuna, No, ni taj centar ne postoji do danas.

Među obrazloženjima raskida ugovora navodi se kako tvrtke nikada nisu dale MInistarstvu potrebnu dokumentaciju za zalog na opremi i stoci. Valja naglasiti kako je HPB obavijestio još u siječnju prošle godine kako im sporne tvrtke nikad nisu dostavile potrebnu dokumentciju.

Cjelokupni kredit trebao je biti realiziran do kolovoza 2009. godine, no to se nije dogodilo, a novac je uzet. Tek nedavno, po izbijanju afere "zaključavajući" ured Ministarstva, Đuro Popijač odlučio je očistiti svoje ministarstvo od odgovornosti.

Nema komentara:

Objavi komentar